Turski ramazan pidesi

Turski ramazan pidesi
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    10 min

Ramazan pidesi je ukusni, tradicionalni turski hljeb koji se peče tokom mjeseca Ramazana. Ovaj mekani hljeb se pravi od brašna, kvasca, vode i malo šećera, a odličan je za prekid posta – iftar. Njegov okrugli oblik simbolizuje jedinstvo i zajedništvo, što ga čini obaveznim izborom za svaki ramazanski sto.

Turski ramazan pidesi

Sastojci

Koraci

Korak 1

Toploj vodi dodajte šećer i kvasac. Izmiješajte i sačekajte 5 minuta da se kvasac aktivira.

Korak 2

U zdjelu dodajte brašno i so. Izmiješajte. Zatim dodajte vodu sa kvascem i 1 kašiku maslinovog ulja.

Korak 3

Miješajte oko 10 minuta dok ne dobijete glatko elastično tijesto.

Korak 4

Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi oko 2 sata ili dok se tijesto ne udupla.

Korak 5

Pobrašnite radnu površinu. Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela i oblikujte loptice.

Korak 6

Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se odmara 15 minuta.

Korak 7

Po potrebi tijesto pobrašnite a zatim razvucite rukama.

Korak 8

Pleh obložite papirom za pečenje i pospite grizom.

Korak 9

Prebacite razvučeno tijesto na pleh. Isto uradite i sa drugog lopticom.

Korak 10

Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.

Korak 11

U manju zdjelu dodajte jogurt, žumanjak i kašiku maslinovog ulja. Izmiješajte i premažite preko tijesta.

Korak 12

Prstima utisnuti mustru i posuti ćurokotom i susamom.

Korak 13

Pecite na 200°C, 10 minuta.

Korak 14

Pratite nas na Instagramu njam.ba za još ukusnih turskih recepata, isprobajte naš recept kod kuće i ne zaboravite ostaviti komentar i sa nama podijeliti svoje mišljenje.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!